Jump to content

Különleges képességű cica

2014. 09. 02. 16:05

Már a középkorban különleges, vagyis inkább boszorkányos képességekkel ruházták fel a macskát, de Oscar valóban rejtélyes tudás birtokában van.

Ez a kandúr egy amerikai város idősek otthonában él több macskatársával együtt. Egy állatmenhelyről fogadták örökbe, még amikor kiscica volt. Ebben az idősek otthonában Parkinson- és Alzheimer-kórban, vagy más súlyos betegségben szenvedő idős betegeket ápolnak. A betegek zöme már saját családját sem képes felismerni, azonban nagyon szeretik az állatokat és jó hatással vannak az idős emberekre.

Az orvosok arra figyeltek fel, hogy mindig az olyan idős lakók mellé fekszik le a cica, akik hamarosan távoznak a földi világból. Mellettük összegömbölyödve fekve jelzi Oscar, hogy hamarosan vége egy emberi életnek. Az otthon ápolói olyannyira hisznek a jós macskának, hogy ha a beteg mellett látják Oscart, akkor a hozzátartozókat értesítik a várható következményről, így még el tudnak szeretett családtagjuktól búcsúzni.

Egy egyetemi tanársegéd kezdte dokumentálni Oscar tevékenységeit. Eleinte nem hitt a macska képességeiben, de az évek során a félszáz történet tanulmányozásakor beigazolódott, hogy ez a macska valóban előre látja, hogy néhány óra múlva meg fog halni egy beteg. Az orvosok ennyire pontosan ezt nem tudják behatárolni, de Oscar igen. A macska általában a halál beállta előtt négy órával odafekszik a beteg mellé és virraszt.

Azért is kezdtek erre az orvosok és az ápolók felfigyelni Oscarra, mert a kandúr alapjában véve nem egy bújós, hízelgő macska. Mégis, a vég közeledtével igazán közel bújik a beteghez.

Feltételezések szerint a cica szaglásával érzékeli a pusztuló sejtek felszabaduló vegyületeit úgy, mint a rákot kiszagoló kutyák is.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: timesunion.com)