Jump to content

Cesar, a kutyasuttogó

2014. 09. 08. 09:05

Talán már láttuk azt a műsort, amelyben egy férfi a legrosszabbnak, a legcsintalanabbnak, a legtaníthatatlanabbnak, a legugatósabbnak titulált kutyából hamarosan szófogadó, engedelmes kutyust varázsol. Ő Cesar Millan.

Cesar kutyapszichológiával foglalkozik, aki a kutyák ősi ösztöneire és az egyes fajták tulajdonságaira alapoz, annak megfelelően használja módszereit. El kell fogadniuk az embereknek a kutyák ösztönvilágát, falkaszellemüket, hiszen ezek hosszú évezredek óta bennük vannak. Ha ezeket figyelembe vesszük és ennek tudatában foglalkozunk kedvencünkkel, akkor nem fog a pokol elszabadulni.

Cesar megtanítja a gazdikat a kutyák tiszteletére, azon kívül arra is, hogy tisztelje saját magát. Honnan ered ez az ősi tudás, ez az állatokkal való közös nyelv beszéde?

Cesar nagyapja farmján töltötte gyermekkorát Mexikóban, ahol voltak kutyák és már akkor értett a nyelvükön. Ellenben más gyerekekkel való kapcsolata csapnivaló volt. Amikor 21 éves lett átszökött az Amerikai Egyesült Államokba, de mivel illegális bevándorló volt és az angolt sem beszélte, csak egy kutyakozmetikában kapott állást. Ott viszont hamar kiderült, hogy hihetetlenül jól bánik az állatokkal.

Barátainak köszönhetően nyelvet kezdett el tanulni, és lassan elindult a karrierje is. Megkapta a hivatalos tartózkodási engedélyt, majd jóval később az amerikai állampolgárságot is.

2002-ben hozta létre a Kutyapszichológiai Központot, ahol a problémás állatokra szakosodva igyekeznek rehabilitálni azokat.
Cesar módszere, hogy a falkaösztönt nem elnyomva, az ember megtanulja hogyan váljon a kutyus határozott és nyugodt vezetőjévé. Vagyis nem is a kutyát neveli, hanem lényegében az embert. Hiszen a falkaösztön a kutyák DNS-ében van kódolva. Ha nem akarjuk, hogy a kutya legyen a domináns, a falkavezér, akkor nekünk kell kezünkbe venni az irányítást, de nem úgy, hogy könyörtelen zsarnokká válunk. A vezér nem mutatja ki, ha ideges, nem mutatja ki érzelmeit és nem pánikol.

Két pozíció lehetséges egy kutya életében, vagy vezető, vagy követő. Ez nem tűnik túl komplikáltnak, de mi emberek képesek vagyunk túlbonyolítani, félreérteni az állat igényeit. Ha üres a falkavezér pozíció, a kutya keresni fogja a lehetőséget a hely betöltésére. Ha belőlünk, nyugodtság és határozottság árad a kutya felé, arra megadóan fog reagálni.

A csodálatos kutyadoki sorozatát 2014 óta vetíti a National Geographic Channel, amely sikersorozattá vált. Feltűnt filmekben, könyve jelent meg, élő műsorával turnézik.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: taringa.net)