Jump to content

Udi új családja

2014. 09. 15. 16:05

A természet rendje szerint egy kölyök pókmajom anyja bundájába kapaszkodva élne az őserdőben és fáról fára szökkennének. Ehelyett egy New York-i pincében kénytelen gubbasztani, mert a házi kedvencként tartott Udi egy hozzá nem értő kezébe került.

A kis majmocska szerencséjére egy házaspár meglátta a kis pókmajom körülményeit, amelyen mélységesen felháborodtak. A kis Udi gazdáját meggyőzte a pár, hogy szükséges az orvosi ellátás, ugyanis a kis jószág olyan legyengült állapotban volt, hogy mozdulni sem volt képes.

Keresések alkalmával talált a házaspár egy főemlősökkel foglalkozó állatmenhelyet a floridai Gainesville-ben. Az állatmenhely munkatársát is megrendítette Udi állapota, ugyanis fele olyan súlyú volt, mint kellett volna lennie. A vizsgálatok ki is mutatták, hogy a kis pókmajom rettenetesen alultáplált volt, aminek köszönhetően csontjai nem fejlődtek normálisan és gyengébbek is voltak, vagyis könnyen törtek, a fogai is iszonyatos állapotban voltak.
A főleg gyümölccsel táplálkozó pókmajmokhoz hasonlóan Udi almát és banánt kapott, kiegészítve azt babbal és spagettivel – mert nagyon tápláló és hizlaló – etették.

Végre szabadban lehetett, játszhatott a mezőn, láthatta társait, amely jó hatással volt Udi hangulatára és egészségére is. Egy hét állatmenhelyi lét után már lábra tudott állni. Fokozatosan kellett megtanítani olyanokra, amit a majmoknak tudni kell, úgymint kötélen való hintázás. Ennek elsajátításához a gondozók maguk mutatták be a lengedezés fortélyait.

Amikor már kellően megerősödött Udi, saját fajtársai közé engedték és összeismerkedhetett társaival.
Szerencsére a kis állat hamar feltalálta magát, és most már együtt játszhat, ugrándozhat társaival, immáron 9 éve.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)