Jump to content

Koalabaj

2014. 09. 17. 16:05

Az Ausztráliában honos koala egyedszáma fogy. Folyamatosan pusztulnak, és szinte csak önkéntesek próbálnak segíteni az állatokon.

Ausztrália szimbólumállata a kipusztulás szélén van. Jó szándékú önkéntesek állnak készenlétben, hogy a nap 24 órájában menteni tudják a bajba került erszényeseket. A koala egy békés, kedves, aranyos ábrázatú plüssfigurának tűnik, de ha az ember meg akarja fogni, nagyon hevesen védekezik. Ilyenkor csapkod, harap, morog, karmol is.

A koalák bundája luxusholmik alapanyaga lett, így az állat hamarosan bajba került. 1927-ben ugyan betiltották ugyan a koalák vadászatát, de addigra már jelentősen megritkult az állomány. Aztán védelmi intézkedéseket vezettek be, aminek köszönhetően ismét egyre több lett a koala, de akkor meg a városok kezdtek olyan ütemben terjeszkedni, hogy az élőhelyüket teljesen beszűkítették. A kutyák és az autók is a faj ellen vannak, így egyedszámuk ismét jelentősen megtizedelődött.

Az urbanizálódás átka, hogy számos baj érheti a koalákat: fennakadnak kerítésen, elüti az autó, de az eukaliptuszfa hiánya miatt éhen is pusztulhat.

Az ember és koala jól megfér együtt, ha az ember figyelembe veszi a koalák szükségleteit, szokásait, és annak megfelelően építi fel városait. Mára már a veszélyeztetett fajok közé tartozik, de ezen kívül fontos az állomány állapotának és létszámának felügyelete, élőhelyük feltérképezése. Az önkéntesek munkáján is nagyon sok múlik, , az árván maradt kis állatokat ők nevelik fel.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: dailypicksandflicks.com)