Jump to content

Agyarfaragvány

2014. 09. 23. 17:05

Az elefántok régóta veszélyben vannak agyaraik miatt, amelyből ékszereket, dísztárgyakat kreálnak, majd juttatnak a kereskedelmi vérkeringésbe. Aztán 1989-ben kimondták az elefántcsont-kereskedelem tilalmát.

2012 januárjában azonban ismét elefántcsaládokat mészároltak le jól felfegyverkezett orvlövészek. Hatalmas vérontást végeztek, amikor a kameruni Boubandjidah Nemzeti Park területére bemerészkedve legyilkoltak sok elefántot, amit az elefántok agyarainak megszerzése vezérelt. Irtózatos látvány volt, a fölpuffadt hatalmas tetemek látványa.

A Fülöp-szigetek lakói java részt katolikus vallású és nagy becsben tartják az elefántcsontból készült kegytárgyakat.

A Vatikán ugyan vállalta, hogy kiveszi a részét a terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem elleni harcban, de nem írta alá a Washingtoni Egyezményt, így az elefántok nincsenek biztonságban.

Az afrikai elefántok élettere egyre csökken, de a kincset érő agyaraik miatt még inkább veszélyben vannak ezek a hatalmas élőlények. Főleg Közép-Afrikában van nagyon nagy baj.

Hiába tartja be az 1989-es elefántcsont-kereskedelmi tilalmat a világ országai közül a legtöbb, ha a Kínai és Japán kereslet olyan nagy, hogy az orvvadászok által megszerzett csempészáruk csak kis százalékát tudják lefoglalni. Kína 2008-ban több mint hetven tonnányi elefántcsontot vásárolt Afrikából, amiből hihetetlen faragványokat, kegytárgyakat, díszeket faragnak.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: afriport.hu)