Jump to content

Állati érdekességek

2014. 11. 12. 09:00

Nagyon sok dolgot ismerünk az állatok életéről, de még mindig lehetnek olyan területek, amiről nem is hallottunk. Vajon te ismered ezeket?

Amikor a csődör párosodni kíván a fogamzóképes kancával, akkor ajkait felgörbíti és orrlyukait kitágulnak. Ezt nevezik Flehmen-reakciónak. A nemi feromonok, de minden más, a ló számára különleges illat ezt a vicsorítást váltja ki.

A tapírok meghatározott útvonalon járnak inni a vízhez, amelyet néha az útépítő mérnökök is követni szoktak. A tapír kilométereket képes megtenni a sóért, annyira kedveli.

A hiéna leszegett fejjel üvölt. A barna hiéna egyáltalán nem iszik vizet, hanem folyadékszükségleteit a zsákmányállat testneveivel és egyes növényekkel elégíti ki. A nyelvét egyes kultúrákban csemegeként fogyasztják.
A vakond, kertünkben ásva naponta 40-50 grammnyi földigilisztát eszik meg. Az elpusztult állat járatait szinte azonnal elfoglalja egy másik példány. A vakondhoz fűződik egy történet is, miszerint Orániai Vilmos lova megbotlott egy vakondtúrásban, így Anglia és Skócia királya meghalt. A jakobinusok ettől kezdve tisztelni kezdték a vakondot és még pohárköszöntőt mondtak egészségére.

Létezik egy maki, amelyik a legritkább állat a világon. Ez a véznaujjú maki. Kiálló fogai miatt sokáig rágcsálónak vélték, valójában félmajon-faj. Egy másik makit, a fülesmakit bozótbébinek is nevezik, mert csecsemő sírásához hasonló hangot hallat az éjszaka aktív állat.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: szivarvanyujsag.tudastar.com)