Jump to content

Hangyatartás

2014. 12. 12. 16:05

Több nyomós érv szól a hangyák tartása mellett, úgymint nem kell sétáltatni, nem hullik a szőrük, nem zajosak és koszosak.

Ha egy speciális, a NASA által kifejlesztett zselében tartjuk hangyáinkat, igazi dísze lehet lakásunknak. A zselét az űrben mikrogravitációs térben akartak használni és tanulmányozni a kutatók. Arra voltak kíváncsiak, hogy abban a közegben hogyan viselkednek a hangyák. A hagyományos hangaboly nem bírta volna a kilövéskor keletkező rázkódást, ezért alkalmazták ezt a zselét. Arról nem is beszélve, hogy ez a kocsonyás anyag egyben táplálékul is szolgál a hangyáknak. Vagyis egy újabb előnye van a zselében tartott hangyáknak. Még csak etetni sem kell azokat, mert a közegük egyben az eledelük is.

A hobbi hangyászok főleg fekete és vörös hangyákat tartanak. A fekete hagynák beszerzése nagyon könnyű, ugyanis szinte bárhol megtalálható és begyűjthető. Arra azonban figyelni kell, hogy egy faj egyedeit gyűjtsük be, mert különben megölik egymást.
Érdemes dolgozókat összegyűjteni. A gyerekeknek nagy élmény tanulmányozni miként élnek ezek a kis rovarok.

Jó tudni, hogy a dolgozók csak pár hónapig élnek. Mivel a hangyák tiszta állatok, így az elhullott példányokat a felszínre viszik. Ne lepődjünk meg, ha egy idő után a zselé felszíne tele lesz maradványokkal.
Ha mindegyik példány elpusztul, akkor csak egy újabb családot kell begyűjteni, és folytatódhat a tanulmányozás.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: tombogaert.org)