Jump to content

Miről álmodnak állataink?

2015. 01. 25. 16:00

Olykor mi magunk sem emlékszünk pontosan az álmainkra. Ám kedvenceinket még csak meg sem tudjuk erről kérdezni, mert válasz híján maradnánk. Hacsak a nyávogásból vagy a vakkantásból nem értjük meg a mondanivalót.

Azonban több módszer is létezik arra, hogy kiderítsük, állataink hozzánk hasonlóan álmodnak-e.

Két francia tudós azt vizsgálta az 1960-as években, hogy az alvó állatok agya miként viselkedik. Az ember izomzata az alvási periódus REM-szakaszában szinte teljesen béna, és ha ezt az állapotot el tudják az állatoknál is érni, akkor vizsgálhatóvá válik, álmodnak-e? A kísérletezések során arra is fény derült, hogy ha egy egyed agytörzséből eltávolítanak egy darabot, akkor a REM periódusban sem bénul le az állat, sőt agresszív volt álmában, járkált. Ez a jelenség az embereknél is megfigyelhető, REM viselkedési zavarnak nevezik. Az ilyen beteg önmagára és a környezetében élők számára is veszélyek, mert komoly sérüléseket okozhat.

A drasztikus vizsgálatok mellett ma már más kísérletek folynak. 2007-ben labirintusban mozgó patkányok hippokampusz aktivitását figyelték meg akkor, amikor az állatok mozogtak, valamint nyugalmi, alvó állapotban. Minkét alkalommal ugyanaz agyterület volt aktív. Ebből arra következtettek, hogy az alvó patkány álmában ugyanabban a labirintusban „jár”, mint éber állapotában.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: sodahead.com)