Jump to content

A legnagyobb, de nem veszélyes

2015. 01. 29. 09:00

Jó páran vannak, akik egy pók láttán elfehérednek, székre ugranak, vagy visításba törnek ki. Hölgyeim és uraim, örömmel jelentem ki, hogy hazánk legnagyobb pókja ránk teljesen veszélytelen. Melyik ez a pók?

Magyarországon nem él madárpók (hacsak nem hobbiállatként tartva), de ehhez hasonló méretű a szongáriai cselőpók, amely a farkaspókfélék családjába tartozik. Nem kis riadalmat kelt a nagyméretű pók látványa, és erre még rátesz egy lapáttal az, ahogyan a köznyelv nevezi: magyar madárpók. A cselőpók átlagos mérete 4 cm, azonban ha a lábait kiterjeszti, akkor megközelíti a 10 cm-t is. Ebben a testhelyzetben szerencsére nem sűrűn lehet látni.

Bár kellemetlen, fájó a csípése, de nem életveszélyes, általában nem jár semmilyen következménnye.l Viszont egy pókoktól való iszonyatos félő és irtózó személyt ezzel aligha lehet megnyugtatni. Nem árt tudni, hogy a szongáriai cselőpók egyike a 16 védett pókfajoknak, így nem szabad bántani, pláne megölni.

Mivel elég jó rejtőzködő, így kevesek számára ismert ez a pókfajta. Pedig akár a kertünkben is összefuthatunk vele, hiszen kedveli a száraz talajt, ahová lyukat áshat. Egy másik faj nagyon hasonlít a szongáriai cselőpókhoz, mérete azonban kisebb: ez a pokoli cselőpók.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: falusiliba.com)