Jump to content

Nem kedvenceink, de velünk élnek

2015. 02. 12. 16:00

Nem általunk és szándékosan magunk mellé választott kedvenc, kéretlenül is életünk részese lehet az ágyi poloska.

Ezek a vérszívó rovarok az egész világon elterjedtek. Feltehetőleg Közel-Keletről származik. A melegebb vidékeket kedveli, de lakott területen szinte mindenhol megtalálható poloskafaj.

Ez a poloska 6-7 mm nagyságú, az emberek és a madarak életét keseríti meg. Táplálkozás előtt teste lapos, majd miután megszívta magát vérrel, teste kitágul. Mivel a kifejlett állat is akkora, mint egy alma magja, így nagyon nehéz észrevenni, ráadásul éjszaka állnak neki megcsapolni vérünket. Nappal rejtekükbe húzódva pihennek.

Jelenleg úgy ismert, hogy nem terjesztenek semmilyen betegséget, de a csípésük után hátrahagyott bőrpír kellemetlen, viszkető. Arról nem is beszélve, hogy milyen nehéz megszakítani velük a nem önként vállalt együttélést.

Amikor táplálékot keresnek, azt magányosan teszik, míg búvóhelyeiken tömegesen fordulnak elő. Az élelemforrást a kiadott hő és szén-dioxid kibocsátás alapján találják meg. Jelenlétéről maguk a csípések árulkodnak, az állat ürüléke, valamint az elhullott poloska teteme. Léte az emberhez kötött.

Habár nekünk egyáltalán nem a kedvenceik, viszont ezek a vérszívók minket annak tartanak maguk számára. Megszabadulni tőlük nagyon nehéz. Ha megbizonyosodtunk, hogy életünket az ágyi poloska keseríti meg, akkor az ágyneműt, ruhákat a lehető legmagasabb hőfokon mossuk ki.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: rovarirtas-kartevomentesites.hu)