Jump to content

Mitől olyan egyformák?

2015. 02. 16. 09:00

Háziállataink szinte mindegyikének vannak azonos tulajdonságai, amelyek a tudósok figyelmét is felkeltették.

A hasonlóságok alatt kell érteni a szelídséget, a rövidebb arcorri részt, a szőrzeten megjelenő fehér foltokat, a lógó fület. Milyen génváltozások befolyásolják azt, hogy a gerinces háziállataink hasonlítanak ebben egymásra?

Habár a kutatók leginkább csak egy tulajdonságra koncentrálnak, nagyon úgy tűnik, hogy a jegyeknek köze van egymáshoz. Egy új elméletben már arra terjednek ki, hogy a sok jellegzetesség azért függ össze, mert a háziasítás során a velőléc fejlődését szabályozó génekben változást történik. A szelíd, háziasításra szánt egyedek lehetséges, hogy velőléc- rendellenességgel rendelkeztek.

A velőléc-rendellenesség velejárója a mellékvese rosszabb fejlődése, így még szelídebbek voltak ezek az állatok, nem úgy reagáltak a veszélyhelyzetre, mint vadabb társaik. Az ember jelenlétére is kevésbé figyeltek, lassúbb fejlődésük miatt a szocializációs szakasz is kitolódott, így volt idejük megtanulni, hogy az embertől nem kell félni. A velőléc problémák másik velejárója volt, hogy az állatok állkapcsa egyre kisebb lett.

Ez az elmélet új dimenziója lehet a domesztikáció kutatásának.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: citydogs.hu)