Jump to content

Az albínó

2015. 02. 22. 16:00

Ahogyan az albínó emberekre is csodaként, különlegességként tekintünk, legalább akkora feltűnést keltenek az állatvilág albínói is.

A latin albus, fehér szóból ered. Az albinizmus a színanyag képződésének olyan zavara, amely veleszületett és kis mennyiségű vagy hiányzó pigmántációként jelentkezik. A melanin hiányozhat a bőrből, szőrzetből, szemből egyszerre vagy pedig külön-külön. Az albínó ember és állatok bőre fehér, szemük piros színű.

Az albinizmus nemcsak az emlősök között jelentkezhet, hanem madaraknál, halaknál, kétéltűeknél, hüllőknél is, de még a gerinctelenek között is előfordulhat. Egyszóval, szinte bármilyen állatfajnál megjelenhet. Ezt recesszív, mindkét szülőtől örökölt gének okozzák.

Az állatvilágban egy állat vagy megeszi a másikat, vagy őt fogyasztják el. Bármelyik szerepben is van, a feltűnő fehér szín nem előnyös. A természetben élő albínó egyedek élete sokkal nehezebb, mint rejtőzködő színű társaiké. A fogságban élő albínó állatok élete már kevésbé veszélyes, ráadásul az embereket is sokkal jobban vonzza egy, az átlagtól eltérő gorilla, krokodil, páva vagy egyéb állat látványa.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: megzabalom.hu)