Jump to content

Szitatunga gyarapodás

2015. 02. 27. 09:05

A Nyíregyházi Állatpark állatállománya új egyeddel gyarapodott, méghozzá egy különleges antilopfajta kicsinye jött világra. A nyolc hónapig tartó vemhesség után február közepén megszületett a kis nőstény állat.

A vadonban nincs idő a csetlésre, botlásra, tartani kell az iramot a felnőtt állatokkal, így születése után szinte azonnal lábra állt a kicsi.

A szitatunga a párosujjú patások rendjébe, a tülkösszarvúak családjába tartozó antilopfaj. A szitatungák méretben és színben is eltérnek nemek szerint. A bikák szürkésbarna vagy csokoládébarna színűek, míg a nőstények világosabb barnák. A közös, hogy mindkét nemnél a háton és a test oldalán világos színű csíkok futnak. Kb. 170 cm magas állatok, súlyuk 120 kg körüli. Csak a bikák viselnek kb. 90 centis szarvakat.

Ez a ritka antilopfaj Közép-Afrika mocsaras vidékein él, megtalálható egészen Botswanáig, de elterjedése nagyon felaprózódott. Hosszú patáival a mocsaras, ingoványos életmódhoz alkalmazkodott. A természetben csoportosan élnek, amely csoportot egy bika és néhány nőstény és utódaik alkotnak. Életük nagy részét vízben, vagy ahhoz közel töltik. Kiváló úszók, vízinövényekkel táplálkoznak. Természetes ellenségük a krokodil, leopárd és az oroszlán.

Jelen pillanatban nincsenek veszélyetetett státuszban, ám számuk egyre fogy. A szitatungák állománycsökkenésének fő okozója a mocsaras vidékek eltűnése.

Hazánkban a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Nyíregyházi Állatparkban és a győri Xántus János Állatkertben élnek szitatungák.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: programozoo.hu)