Jump to content

Tasmán betegség

2015. 03. 14. 16:00

Ausztrália egy másik jellegzetes erszényes állata a tasmán ördög.  Ez a nem éppen legszebb állat Ausztrália legnagyobb erszényese. Sajnos a daganatos betegség őket sem kíméli.

A fekete ördögöket a DFTD nevű kór tizedeli. Ez kimondottan az állatok pofáját támadja meg, amely a harapásokból adódó sérülések elfajulásából kialakuló daganat. Először Északnyugat-Tasmánia területén találtak ilyen megbetegedést 1996-ban, azóta pedig járványszerűen terjed.

Most azonban egy egyetem szakemberei olyan oltóanyagot kísérleteztek ki, amely erősíti az legyengült immunrendszerű állatokat. Laboratóriumban növesztettek daganatokat, aztán azokat elpusztították az anyaggal. Az oltóanyag olyan speciális tulajdonságú, hogy felismeri a DFTD-t, majd az állat immunrendszere felveszi a harcot a rákos sejtekkel. A fél éven keresztül beadott oltóanyag megmenti a tasmán ördögök életét.

A kísérletezések még folynak, és a szakemberek abban bíznak, hogy idővel egyetlen oltás beadásával megoldódik a tasmán ördögök rákkal szembeni küzdelme.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: sciencespot.hu)