Jump to content

Halpusztítók

2015. 03. 17. 16:05

A Hajdú-Bihar megyei halgazdaságok kár megközelítheti a 100 milliós veszteséget is. Két másik állatfaj a bűnös. Melyek azok?

Az egyik hortobágyi tóban kényükre, kedvükre pusztítják a kormoránok a halakat. Ráadásul mindezt nagy csoportba verődve teszik. Leszállnak a tó vizére és ahol a legtöbb hal van, oda félkörbe gyűlnek, majd a szélen álló kárókatonák szárnyuk csapkodásával középre terelik a halakat. Ez a módszeres és hatékony vadászat jócskán ritkítja a halállományt. A kormoránok száma évről évre egyre több. Akár 100 kilónál is több halat megeszik csak egyetlen madár. Hátha még tömegesen pusztítanak. Ellenük riasztással és az állomány gyérítésével tudnak védekezni.

Egy másik hortobágyi tóban pedig a vidrák okozzák a nagy kárt, ugyanis ezek az állatok akkor is kifogják a halakat, amikor kicsinyeiket a vadászat fortélyaira tanítják. Vagyis nem feltétlenül az élelemszerzés a fő ok, hanem a tanítás. Ezzel viszont hatalmas károkozásra képesek. Évente akár 5-10 mázsányi halat zsákmányolnak a vidrák azon a részen. A vidrával nem igazán tudnak mit kezdeni, hiszen védett állat, így velük szemben tehetetlenek.

Ez a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. számára akár évi 100 milliós veszteséget is jelenthez.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: civishir.hu)