Jump to content

Gorillák genetikai térképe

2015. 04. 13. 16:05

A hegyi gorillák közé több embert beférkőzött már úgy, hogy tanulmányozták az adott csoportot és egyre közelebb engedték, majd be is fogadták maguk közé a tudóst. Most teljes genomjukat sikerült feltérképezni. Miért fontos ez?

A Természetvédelmi világszövetség vörös listáján szerepel a hegyi gorilla, mint kritikusan veszélyeztetett faj. Az orvvadászat, élőhelyük csökkenése vezetett ehhez az állapothoz.

Már korábban is megpróbálták a gorillák genomját meghatározni, brit tudósok pedig a vadonban élő, sebesült gorillákkal való foglalkozás alkalmával vettek vért, amiből 7 állat teljes genetikai térképét el is készítették.

A vizsgálatokból megtudták, hogy a hegyi gorillák populációja évezredek óta alacsony volt, valamint hogy beltenyészet alakult ki közöttük. Esetükben azonban a beltenyészet nem eredményezett annyi kártékony és vesztett génvariációt, mint a máshol élő gorillák körében.

Ez a felismerés nagy segítséget jelent az állatvédők számára, hiszen a megmentett, elkobzott állatok származási helye kiderülhet így, és több példány visszakerülhetne természetes élőhelyére.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: enjoyrwanda.info)