Jump to content

Lélekgyógyászok

2015. 04. 17. 16:00

A háziasított, közvetlen környezetünkben élő állatok lelki szolgálatot is nyújtanak az emberek számára.

Gondoljunk csak az egyedül élőkre, akiknek egyedüli társat a kutyájuk, macskájuk jelenti. Az idős, magára maradt emberek újra erőre kaphatnak és visszatérhet életkedvük is, ha egy állat boldogítja életüket. Jó hatással vannak a tanulási- és magatartászavaros gyerekekre is az állatok közelsége. Az állatokat nem érdekli senki kinézete, külseje, elfogulatlanul kötődik ahhoz, akit kedvel. Számukra csakis az ember viselkedése és jelleme számít. Ezzel pedig kompenzálja a gyermekek kirekesztettség érzését, amelyet az iskolában, társaik között átél.

A stressz szakértői szerint az ideális munkahelyen kutyákkal közösen kellene dolgoznunk. A kutyus jelenléte ugyanis oldja a feszültséget és még az egészségre is jó hatással van. Ha csak ránézünk egy bájos, kedves, tiszta lelkű kutyusra, az embert derű fogja el. Ilyenkor endorfin szabadul fel, melynek következtében megszűnik a rosszkedv, stressz.

A stressz oldása mellett még az állatok közelségének köszönhetően, az így élő gyermekek kevésbé lesznek allergiások, míg az állatot nélkülöző háztartásban élők. A kutyákkal való együttélés rendszeres mozgásra készteti az embert, aminek következtében nő a kórokozókkal szembeni ellenálló képességünk.

A terápiás állatok alkalmazása már ismert. Ilyen szerepben lehet kutya, macska, ló és delfin is.

A segítő állatok pedig nélkülözhetetlen társaik egy valamilyen fogyatékkal élő ember számára. Nem csak a közlekedésben, a napi rutinfeladatok elvégzésében segít egy ilyen kutya, de egyben legjobb barátjává is válik az emberek számára.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: fressnapf.hu)