Jump to content

Madárpókok – 1. rész

2015. 04. 23. 18:00

Ki ne szeretne otthonában tartani hatalmas, szőrös lábú pókot? Nagyon sokan, de mindig van egy kis százalék, aki rajong ezekért az ízeltlábúakért.

A madárpókok amerikai fajait szokták általában tartani terráriumi környezetben. Hazánkban még nem annyira elterjedtek az ázsiai és az afrikai fajok, pedig igen érdekesek. Lehetséges, hogy ez azért van, mert elég agresszívak és kiszámíthatatlanok. Mérgük is erősebb a dél-amerikai fajokénál.

A Cyriopagpus paganus általános neve a Thai Tiger, vagyis thai tigris. Az eredetileg Burmában őshonos faj mérete 5-6 cm, de lábfesztávolsága 10-11 cm.

A madárpók lakhelyének ideális nagysága 30x40x25 cm-es. Terráriumi tartásánál a terrárium aljára virágföld homok 1:1,5 arányú keveréke kerüljön, de még jobb az akácerdei homokos lombföld. Beépített lakóüreg híján a földet kb. 7 cm-es nagyságúra rakjuk a terrárium hátfalához emelve.

Legideálisabb a 26-30 fokos hőmérséklet biztosítása, 70-80%-os páratartalommal. Ez úgy lehet elérni, hogy nagyobb itatóedénybe vizet helyezünk és spotlámpával megvilágítjuk a pók lakhelyét. Gondoskodjunk arról, hogy ne az egész teret világítsa be a lámpa, így a pók választani tud a hűvösebb és melegebb pontok között. A madárpók terráriumát sose tegyük közvetlen napfényre, de a szórt fényen kimondottan szeret napozni.

Dekoráció gyanánt érdemes növényeket betelepíteni. Nemcsak szebb, de az állat életkörülményein is javít. Főleg az erősebb szárú és páratűrő növények a megfelelőek. Ha lakócsövet helyezünk be, akkor még kiválóan megfigyelhető a pók.

Etetni hetente legalább egyszer feltétlenül szükséges. Megkínálhatjuk élő rovarokkal és néha újszülött egérrel. Mindig az esti órákban etessük.

Olyan agresszív állat, hogy minden mozgásra fenyegető magatartással válaszol. Mérge erősebb, marás után azonnal orvosi segítség szükséges!

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: emeraldisleexotics.forumotion.com)