Jump to content

24 órás védelem

2015. 05. 03. 09:05

Az orrszarvú a Föld második legnagyobb szárazföldi emlőse az elefánt után. Az orvvadászok annyira megtizedelték a fehér orrszarvúak állományát, hogy már csak egy él belőlük a világon.

A kifejlett hím fehér orrszarvú súlya 3600 kg is lehet és 160-177 cm marmagasságú, a nőstények kisebbek valamivel. Nevezik még szélesszájú orrszarvúnak is, valóban széles szája miatt. Tülke akár másfél méteresre is megnőhet, erre pályáznak az orvvadászok is.

Amíg hallása és szaglása rendkívül jó, addig látása korántsem. Az elsősorban fűfélékkel táplálkozó nagy állat főleg a szavannákat, bozótost és a vízhez közeli területeket szereti.

Szudánnak hívják azt a hím fehér orrszarvú egyedet, amelyet annyira óvnak, hogy szó szerint éjjel és nappal is őriznek.

Nem véletlen, hiszen Szudán az egyetlen élő példánya ennek a fajnak. A 40 éves hímben látják az utolsó esélyt, hogy a faj fennmaradjon. Szudán az egyetlen hím, de vele együtt él még két nőstény is, és máshol a világban még két nőstény is van.

Hogy minél nagyobb biztonságban legyen Szudán, még a tülkét is eltávolították. Az orvvadászok ugyanis nem ismernek kegyelmet, de Szudán számításba sem jöhet.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: kozepsuli.hu)