Jump to content

A delfinbeszéd

2015. 05. 04. 16:00

Azt eddig is tudtuk, hogy a delfinek földünk legokosabb állatai közé tartoznak. Azt is tudjuk, hogy kommunikálnak egymás között. De azt nem, hogy a kardszárnyú delfin, vagyis orka képes megtanulni delfinül.


Kaliforniai tudósok ezt fedezték fel. Egy tudományos csapat felvett 10, fogságban tartott orka hangjelzéseit. Három kardszárnyú delfin együtt élt már évek óta palackorrú delfinekkel, a többi hét példánynak csak saját fajtársával volt kapcsolata, delfinekkel egyáltalán nem.

A kísérletet azzal zárták, hogy a delfinek és az orkák jelzései összevetették, amelyből az derült ki, hogy az a három orka, amelyek delfinekkel éltek együtt, sokkal gyakrabban alkalmazott a delfinekre jellemző füttyöket és csattogásokat. A másik hét példány viszont csak a saját fajtájukra jellemző hangokat hallatták.

Ez a felfedezés azért nagyon fontos, mert nagyon ritka az az állatvilágban, hogy a nem saját fajhoz tartozó hangokat elsajátítsák. Ez a jelenség csak néhány fajnál fordul elő: ember, denevér, bálna, énekesmadarak (papagáj, kolibri).

Azonban nem csak delfinek hangját tanulják meg a kardszárnyú delfinek, hanem az is ismeretes, hogy az oroszlánfókák hangját is képes megtanulni, vagyis zsákmányállatukat saját nyelvükön csalogatják magukhoz.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: kirstentulsian.com)