Jump to content

Ezerlábú a terráriumban – 1. rész

2015. 05. 15. 16:00

Aki azt hiszi, hogy terráriumban csak teknőst és kígyókat lehet tartani, az téved. Az ízeltlábúak kiválóan alkalmasak a terráriumi tartásra.


Az ezerlábúkat szájhagyományok, hiedelmek veszik körül. A babonák többsége negatív képzetet társít az ezerlábúakhoz. Ha valaki megöli az egyiket, akkor társa visszatér és megtorolja tettét. Egy másik hiedelem szerint, ha úgy öl meg valaki egy ezerlábút, hogy eközben nyitva van a szája, akkor a pondró megszámolja hány foga van, majd azok kihullnak. Egyesek szerint, akkor is érdemes csukva tartani a szánkat, ha nem akarunk az állatnak ártani. Az is halálhoz vezethet, ha csak dobbantunk, vagy ráköpünk az állatra.

Félre a hiedelmekkel. Ezeknek az állatoknak a tartása könnyű, azért mert életmódjuk is az. Aki az ízeltlábúkat kedveli, tetszeni fog az ezerlábú is, mint házi kedvenc.

Két altörzset illik ismernie annak, aki ezerlábú tartására adja a fejét: Millipede, Centipede. Ismerjük meg a millipedét. Kb. 410 millió éve jelentek meg a Földön. Ezek az ősi fajhoz tartozók legnagyobbja elérheti a 30 cm hosszúságot is. Ezek az állatok a Föld szinte bármelyik pontján megtalálhatók, kivéve az Északi és a Déli sark. Érzékenyek a kiszáradásra, ezért kerülik a tűző napsütést, a nedves és párás klímát. Ezek az állatok nagyon fontosak a talaj összetételének kialakításában.

Bármennyire hihetetlen, ezek az állatok nagyon odafigyelnek a higiéniára, sok időt töltenek, azzal, hogy testüket tisztogassák, ugyanis olyan helyeken is megfordulnak, ahol piszkosak lehetnek.

Mivel a természetben nagyon sok ellensége van, ezért kifejlesztettek néhány védekezési taktikát. Ilyen az összetekeredés. A másik a kígyózó mozgás bevetése. Ha ezek közül egyik sem riasztja el a támadót, akkor olyan anyagot bocsát ki, amely a másik állat nyálkahártyáját irritálja.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: paw.hu)