Jump to content

Ezerlábú a terráriumban – 2. rész

2015. 05. 17. 16:00

Aki azt hiszi, hogy terráriumban csak teknőst és kígyókat lehet tartani, az téved. Az ízeltlábúak kiválóan alkalmasak a terráriumi tartásra.

Állatkereskedésekben főleg trópusokról származó példányokkal találkozhatunk. A trópusi származás nem jelenti azt, hogy magas hőmérsékletet kell számára biztosítani. Inkább a hűvös és nyirkos klímát kedveli az ezerlábú fajok többsége. Ideális hőmérséklet a 21-23 fok. Ügyelni kell arra, hogy a természetes fény ne tűzzön a terráriumra, ugyanis fénykerülők.

A terrárium aljára tőzeget terítsünk le vegyítve virágfölddel. Praktikus megoldás a korhadt levelek használata, amelyet aprítva terítsünk szét a terrárium alján. Ez egyben az állat takarmányának 99%-át is kiteszi, tehát duplám megéri az avar használata. Ennek vastagsága legalább 5-10 cm vastagságú legyen. Ezen kívül jó szolgálatot tesznek a korhadt fadarabok, amelyek szintén dekorációként és táplálékként szolgálnak.

A túl jól szellőző terrárium párásításáról gondoskodni kell. Ezt ahhoz kell mérnünk, hogy milyen gyorsan szárad ki a talaj. Mivel kerülik a fényt és a nedves, párás helyet szeretik, ezért napközben leginkább az avar alá bújnak, éjszaka aktívabbak.

Az ezerlábúak terráriumának berendezése nem túl díszes, ám ezeknek az állatoknak éppen megfelelő. Ártalmatlan növényevők, amelyek rothadó növényi részekkel táplálkoznak. Emésztés után bélsárt hagynak maguk után, amellyel hozzájárulnak a szerves anyagok lebontásában. Adhatunk nekik gyümölcsdarabkákat is és vizes edény behelyezése sem árt.

Ha a tartási körülmények megfelelőek, és két különböző nemű egyedet tartunk együtt, akkor számíthatunk arra, hogy szaporodni fognak. Mivel a petéket rejtve rakja le a nőstény az éj leple alatt, így vigyáznunk kell talajcserekor.

Néhány ezerlábú faj a szaporodás után elpusztul, de léteznek olyanok, amelyek akár 10 évig is élnek.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: