Jump to content

Segítség a beporzóknak

2015. 05. 21. 09:00

Szeretjük a mézet. Sütikhez, torokfájás ellen használjuk, de számos alkalmazási módja van.

 

A természet sok növénye sem létezhetne az őket beporzó méhek nélkül. Pedig az élőhelyek szűkülése, átalakítása veszélyezteti létüket.

Ennek érdekében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Méh Nap (április 30.) alkalmából felhívta a figyelmet arra, hogy a méhek száma fokozatosan csökken. Nem csak a méhészetben szorgoskodó rovarokról szól, hanem ez érinti Európa fajainak nagy részét.

A beporzók többsége magányosan, talajban, korhadó fákban, partfalban bújik meg, bölcsőkamráját is ide építi. Mivel egyedül él, így eltűnésük nem olyan látványos, azonban nagy hatással van az ökoszisztéma, a mezőgazdaság szempontjából is.

A lakosság is tehet annak érdekében, hogy a méheket megvédjük, méghozzá növényesítéssel. Ugyanígy nagy segítség lehet a méh- és darázsgarázs alkalmazása, amely egy pár centiméteres hosszúságú cső (3-15 mm átmérőjű), vagy bármilyen tárgy, amelybe lyukak vájhatók. Akár még a kertet is díszítheti a méhgarázs.

Érdemes tudni, hogy a magányosan élő méhek és darazsak nem agresszívak, így akár a lakás közelében is el lehet helyezni lakhelyüket, emellé pedig nem árt, ha virágokat ültetünk erkélyünkre, kertünkbe.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: energiaoldal.hu)