Jump to content

Fúj, giliszta! Vagy mégsem?

2015. 06. 09. 16:00

Nem tipikus házi kedvenc, viszont a házunk táján igen jó szolgálatot tehetnek a giliszták. Miben is?


Ezek a gyűrűsférgek ugyanis 40-100 tonna komposztot állítanak elő hektáronként, emiatt figyeltek fel „munkájukra” a tudósok is. A hulladék lebontásában játszott szerepük igen fontos. A giliszták szerves anyagokkal táplálkoznak, amelyet emésztésük során egyszerűbb anyagokra bontja szervezetük. Kis gömböcskeként szabadulnak meg az emésztőcsatornájukban felhalmozódott salakanyagtól, amely azonban a növényeknek éppen ideális tápanyag. Még a fertőzött leveleket is elfogyasztják, így a szervezetükbe került gombaspórákat is megemésztik, vagyis a fertőzést visszaszorítják. A giliszták által előállított humusz nagyban hozzájárul a növények növekedéséhez, hiszen növekedést serkentő hormonokat, aminosavakat, kovasavat is ürítenek.

Otthon is tudunk gilisztát szaporítani, humuszt előállíttatni. Még az ehhez szükséges ládát is el tudjuk készíteni.

A talaj felső rétegében vándorolnak a giliszták, de ha egy rétegnyi anyagot megemésztettek, akkor a friss réteget célozzák meg, és ott folytatják a humuszgyártást. Ha ügyesek vagyunk, akkor olyan ládát állítunk fel komposztunk számára, hogy az alsó, a giliszták által felhasznált réteget ki tudjuk húzni. Ez azért is jó, mert mindig hozzájutunk egy réteg humuszhoz, de a gilisztákat nem kell mozgatnunk.

A komposztládát a kert egyik védett, meleg részében helyezzük el. Fagyban elpusztulnak, 7 °C-ban nem dolgoznak. Ideális körülmény a 20-24 °C-os nedves közeg. Nagy hőségben szükséges benedvesíteni a láda tartalmát. Nem baj, ha nedves, inkább, mint száraz legyen.

A nyersanyagokat mindig keverjük, ne egyfélét használjunk. A konyhai hulladéktól kezdve, a levágott füvön keresztül mindent elfogyasztanak. A végtermékként kapott komposzttal a gyümölcsös, dísznövények és zöldséges talaját is gazdagítani tudjuk.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)