Jump to content

Megérkezett a bajszos kisasszony

2015. 06. 17. 17:00

Új állat érkezése egy-egy állatkertbe, viszonylag sűrűn előfordul hazánkban. A jászberényi állatkertet ritkán olvasni ezek között. Nemrégiben azonban oda is új lakót költöztettek be.


Egy nőstény császárbajszú tamarin érkezett Németországból még május végén. A cél nem más, mint a faj megmentése, szaporítása állatkerti körülmények között.

Mit érdemes erről a csuklyásmajmok családjába tartozó fajról tudni? A nevéből azonnal következtetni lehet arra, hogy ennek a fajnak bajusza van, nem is kicsi. A császár jelzőt egy preparátor félresikerült bajuszpödréséből kapta, ugyanis a preparátor soha azelőtt nem látott élő példányt ebből a fajból. Amikor az elpusztult állat testén dolgozott és a végső simításoknál tartott, akkor az állat bajszát nem lefelé hagyta ereszkedni, hanem felfelé állította be úgy, mint II. Vilmos császárét. Csak később vált világossá az, hogy valójában a császárbajszú tamarinok fehér arcszőrzete lefelé csüng.

A 23-26 cm testhosszúságú állatot felülmúlja farkának hossza, amely elérheti a 35-40 centimétert is. A kis majom súlya 300-400 gramm között van.

A tekintélyes méretű bajsza miatt szívesen tartják állatkertekben, vonzza a látogatókat. Budapesten kívül most már a Jászberényi Állat- és Növénykertben is látható.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)