Jump to content

A jól kimért csigaész

2015. 06. 29. 09:00

A csigák sem egyformák, mint ahogyan mi emberek is annyifélék vagyunk, és mindenki másban tehetséges.


Az egyik csiga képes megjegyezni, hogy hol van a táplálék, a másik pedig azt tudja, hogy hol rejtőznek a ragadozók. Igen ám, de a két képesség nincs meg egyszerre a csigákban. Ezt kísérletekkel bizonyították. A vizsgálatok alanyai a nagy mocsárcsigák voltak.

Ezek a csigák a kutatók kedvencei, már 25 éve foglalkoznak velük azért is, mert könnyű begyűjteni és viselkedésük is ismert.

A memóriakutatók megtanították a csigának, hogy melyik étel rossz, melyik jó és hogyan kell elkerülni a vészhelyzeteket. Természetesen aztán ezt tesztelték is az állatokon. Amelyek jól emlékeztek az egyes táplálék ízére, a másik adagját is megtalálták, elfogyasztották, de rosszul teljesítettek fenyegető helyzetben. Amelyik példány pedig nem ismerte fel a különböző ízeket, az a kritikus helyzetetekben teljesített jól. Vagyis egyikük egyikben volt kimagasló, a másik pedig másban. Ezt aztán nyolc máshonnan származó populáción is tesztelték, és bizonyították, hogy nincs lángész csiga. Mindenben nem teljesítenek jól, a képességek megoszlanak fajon belül.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)