Jump to content

Megújulva Belső-Somogyban

2015. 06. 29. 10:00

Belső-Somogyban újraéledt az élet. Ehhez azonban Uniós segítség kellett, de megvalósult.


Uniós forrásból kezdődtek meg a fejlesztések, melynek során újraélesztették a vízjárta területeket, életteret biztosítva a feketególyáknak, a réti sasoknak és a vidráknak. Igyekeztek a vízparti élőhelyeket változatossá tenni, bővíteni az állatok számára a táplálékforrást, elősegíteni a vidrák, sasok és gólyák szaporodását, a tájidegen fajokat kiszorítani. Az aranyvessző telepítésével sikerült a legelő vegetációját megerősíteni, és a fás legelő fajait is frissítették.

A munkálatok 444 millió forintba kerültek. A Csokonyavisontától Somogyfajszig elterülő rész tavainak töltéseit megerősítették, a zsilipeket és az ártereket is felújították, így a vízszintet megfelelő mértékben tudják szabályozni. Ezzel a szabályozással újra megteltek vízzel a nevelőtavak, valamint a telelőtavak is, amelyet a madarak szívesen vettek ismét birtokukba.

A 175 hektáros beruházás mind természetvédelmi, mint turisztikai szempontból jelentős a vidék számára, hiszen a táj visszanyerte eredeti természetességét, amely erre a vidékre jellemző, ugyanakkor csalogatja a látogatókat is ez a flóra és fauna.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)