Jump to content

Ne állat legyen a játékszer!

2015. 07. 04. 10:00

Az állatok bántalmazása azóta lehet a társadalomban, amióta magunkhoz édesgettük, gondoskodunk és uralkodunk a különböző fajok felett. Vajon egy gyermek miért bánt állatokat?

 

Beköszöntött a nyár, a szabadság. Nagyon sok szülő ilyenkor is húzza az igát, mert nem teheti meg, hogy a hosszú iskolai szünetet együtt töltse gyermekeivel. Nem mindenkinek adatik meg, hogy méregdrága táborokba tudja elhelyezni gyermekeit, marad az a megoldás, hogy otthon, rosszabb esetben felnőttek mellőzésével tölti el a gyermek szünidejének egy részét.

A gyermekek unatkoznak, ha ingerszegény a környezet. Azonban leleményes teremtmények, így a semmiből játékot csinálhatnak, ami az érdeklődésüket felcsigázza.

A gyermekek leghamarabb a rovarokat találják meg. Az ártatlan érdeklődés, vizsgálás számos bogáráldozattal jár. Dobozba, befőttesüvegbe, zacskó zárva vár rájuk a vég. Természetesen nem megölni akarják a rovarokat, ám sokszor mégis ez lesz a vége.

A gyermekek kis korban csinálhatnak olyat, amit nem is sejtenek, hogy rossz. Kisliba, kiskacsa, csibe, kölyökkutyus és cicák lehetnek a gyermekek fojtó szeretetének áldozatai. Ám ez sem szándékos, csupán nincs még bennük kontroll.

Nagyobb, kamaszodó gyermekekben azonban már beindulhat egy gyilkoló tevékenység, és bántalmazhatják, fojtogathatják, extrémebb esetben felakaszthatják és szurkálhatják az állatokat.

Meg kell említeni azt is, hogy nyári időszakban, amikor a gyerekek szabadabban kószálhatnak az utcán, sokkal nagyobb veszély fenyegeti őket, hogy egy kutya megharapja. Annak persze további egészségügyi szövődménye lehet a harapással járó különböző fertőzésveszély. A gazda a felelős azért, ha háziállat okoz sérülést.

Figyeljünk oda a gyermekekre. Legyenek felnőtt felügyelet alatt. Vigyázzunk állataink épségére is.

Azt sem árt tudni, hogy a Büntető törvénykönyv szerint már 12 éves korú gyermek felelősségre vonható állatkínzással. Az állatkínzás bűncselekmény!

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)