Jump to content

Édesvízi medúza a vizeinkben

2015. 07. 08. 10:00

A medúza szó hallatán az emberek többségének lelki szemei előtt megjelenik a trópusi vidék. A különleges tengeralatti világ, amelynek egyik érdekes lakója a medúza. Csakhogy itthoni vizekben is él.

 

Kevesen tudják, hogy Magyarország vizeiben is előfordul az édesvízi medúza. Napjainkban fel is kaphattuk a fejünket a medúzák hazai megjelenéséről szóló hírekre.

A nálunk is megtalálható medúzás aprók, átlátszók és kristálytiszta vizekben fordulnak elő. Főleg kavicsbányák tavaiban vagy folyó holt medrében élnek.

Egyáltalán nem őshonos fajról van szó, de az 1920-as években néhány délkelet-ázsiai kifejlett állat vagy pete Európába került. A legnagyobb valószínűséggel úgy, hogy egy akváriumból az európai vizek valamelyikébe engedték, ahol elszaporodtak.

Ezek a medúzák is rendelkeznek csalánsejtekkel, amelyben ugyanúgy méreg található, mivel azonban maguk az édesvízi medúzák is csak néhány centiméteres lények, így az egysejtűekre jelentenek halálos veszélyt, nem pedig ránk.

A napokban egy horgász az egyik Sükösdi tőzegtóban látott meg egy édesvízi medúzát, később pedig több példányt is láttak ebben a tóban.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)