Jump to content

A hazai kolibri a szender

2015. 07. 12. 16:00

Hazánkban nem élnek kolibrik. Ezek a trópusi, gyors röptű, hosszú csőrű madárkák nem honosak nálunk, de van egy olyan lény, amely láttán mégis arra asszociálunk. Ez a szender.

 

Nyaranta jelenhet meg a kertben, hosszú pödrőnyelvét virágainkba mártja, néhány pillanatig lebeg egy helyben, majd így száll virágról virágra.

Hazánkban 19 szenderfaj él, amelyek a valódi lepkék egy teljesen zárt alrendje. Ezekre az állatokra jellemző a hosszú nyelv. Testükön szőrbunda található. Igen jól repülnek hosszú távon éppúgy, mint rövidebb távon. Éppen ezért kontinenseket és óceánokat is képesek átrepülni. Hosszú csápjaik vannak.

Villámgyorsan közlekednek virág és virág között, aztán amikor megfelelő virágot szemelnek ki, akkor néhány pillanatig lebegnek a virág felett, amíg szívókájukkal megkóstolják a növényi nektárt. Nem csak élelmet gyűjtenek maguknak, a növényeknek is szívességet tesznek. Nagy szerepük van a beporzásban.

Magyarországon leginkább az itt felsorolt szenderek valamelyikével találkozhatunk: Sávos szender, Oleander szender, Szőlőszender, Szulákszender, Kutyatejeszender, Kacsafarkú szender.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)