Jump to content

Olvadó jégtáblák, éhező jegesmedvék

2015. 08. 14. 10:00

Nyakunkon a klímaváltozás. A napokban is érezzük az afrikai meleget, melyet foghatunk erre a folyamatra is. A jegesmedvék is érzik ennek hatását.

Talán mi emberek a technika felhasználásával még jobban tudunk idomulni a hőséghez, de a jegesmedvék nem. A jégvilág rohamos olvadása nehezíti létüket. Úszó jégtáblák híján a jegesmedvék számára nehezebb a vadászat a fókákra. Ha pedig beleesnek a hideg vízbe, hiába tudnak jól úszni, hiába védi őket speciális szőrréteg, az is csak valameddig képes tartani a hőt. Ha több napig marad a jegesmedve a vízben, kihűlhet és elpusztulhat. A kevés úszó jégtábla arra kényszeríti az állatokat, hogy a parton szerezzék meg a táplálékukat, amely sokkal nehezebb és energiaigényesebb művelet, éppen ezért jóval ritkábban jutnak élelemhez.

Egy ideig a tudósok azzal biztatták magukat, hogy valószínűleg a jegesmedvék úgy védekeznek az ínséges időben, mint ahogy a barnamedvék, amikor téli álmot alszanak. Vagyis testhőmérsékletük lecsökken, energiafogyasztásuk jóval kisebb lesz, hogy az ínséges időket átvészeljék. Csakhogy ez az elmélet megdőlt. Valóban képes a szervezetük a nyári táplálékhiányhoz igazodni, de ahhoz kevés, hogy túléljék a globális felmelegedés okozta változásokat.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)