Jump to content

A mimikri csodája

2015. 09. 27. 10:00

Számos csoda, a természet csodája létezik. A mimikri is egy ezen csodák közül amel nem más, mint amikor egy élőlény felveszi, esetleg utánoz egy másik élőlényt, vagy saját környezetét.

A Közel-Keleten élő levéltetvek, amelyek a pisztáciafán laknak, összesen kilenc testalakot képesek magukra ölteni. Ezzel az a célja, hogy a fát arra késztesse, hogy kinövéseket hozzon létre. Ezeket a levéltetű otthonaként használ, és itt hozza világra az utódait. A felnövő utódok három testalak után, egy részük füvet keres, amelynek gyökeréig leásva újabb testalakokat vált: zöld formát és egy lapos sárgát. A zöld édes mézharmatával a hangyákat szolgálja, cserébe a hangyák megvédik.

A fű gyökerénél három évet is elidőzik. Az egyik (sárga) példány kétféle klónt hoz a világra, amelyekből az egyik pisztáciafát keres, a másik pedig füvet. A pisztáciafát kereső, ha megtalálta a fát, akkor újabb két alakot produkál, méghozzá egy nőstényt és egy hímet, amelyek a fán párosodnak egymással, utódokat nemzenek, és a ciklus újrakezdődik.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pixabay.com)