Jump to content

Fekete szépség

2016. 08. 15. 19:00

A lovak méltóságteljes, tekintélyt követelő patások. Közülük is az elegancia felsőfokát képviseli a fríz.

A fríz ló származása a rómaiak idejére tehető. Akkoriban egy germán törzs a Frízföldön telepedett le. Ezek az emberek használták először a fríz lovakat. Innen is a név eredete. Akkoriban azonban a fríz lovak nagyjából 150 cm magasak lehettek. A rómaiak korában élő fríz lovak különböztek a maiaktól. Nagy hatással volt a mai frízek testalkatára az arab, a spanyol és az andalúz lovakkal történt keresztezés. A XVII. századra a ma ismert fríz típusú ló már teljesen kialakult. Élt át nehézséget ez a fajta, a XIX. században majdnem kihalt, de ma már annyira kedvelt, hogy egyre többel találkozunk mindenfelé. Nem csoda, hiszen az erős csontozatú, stabil állat. Emiatt azonban hidegvérű lovak közé sorolják sokan tévesen, valójában azonban melegvérűek a frízek.

A frízre jellemző a szépen ívelt nyak, erős mellkas, az izmos és ettől kerek far. Hátsó lábai picit rövidebbek, így megjelenésük hetyke, büszke. Lendületes és erős állatok. Sörényük és farkuk hullámos, dús, hosszú. Marmagasságuk 155 cm és 160 cm között van. A frízek feketék, de annak árnyalatai is megfigyelhetők. Csakis a homlokukon lehet némi fehér csillag. Nyugodt, megbízható állatok, ezért kimondottan kedvelt típus.

Nemes mozgása és külleme miatt kimondottan előszeretettel szerepeltetik a klasszikus díjlovaglásban, de fogathajtásban is találkozhatunk a frízzel.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

 

(Forrás: otthonikedvenc.hu/forrás; flickr.com/képek)