Jump to content

Alba élete teljesen megváltozhat

2018. 01. 28. 08:00

Már mi is megismertettük kedves olvasóinkat Albával, az albínó orangutánnal. Úgy tűnik, újabb fordulat lehet az életében.

A sok nehézséget megélt főemlős sorsa jobbra fordult akkor, amikor az állatvédők kiszabadították a nem megfelelő körülmények közül. A hófehér Alba élete a vadonban sokkal nagyobb kihívás, az életben maradás is jóval nehezebben fenntartható, mint hagyományos színű társainak, de még mesterséges körülmények közötti tartása mellett is előfordulhat a kiközösítés különleges színe miatt. Miután az emberektől megmentették, mégis más orangutánok mellé helyezték Albát, akik el is fogadták. Az albinizmus egészségügyi problémákat is maga után vonz. A fehér főemlősnek jobb a mesterséges és biztonságos környezetben lenni, mint a vadonban, ám most mégis úgy tűnik, hogy esély mégiscsak visszatérhet oda, ahonnan származik, vagyis Borneó őseredőjébe.

Az albinizmus hallás- és látáskárosodással járt Alba esetében is, valamint esély van arra is, hogy később bőrrák alakuljon ki nála, de mostanra annyira megerősödött, hogy vissza szeretnék adni szabadságát.

Első lépésben egy olyan szigetre költöztetik majd, ahol több társa vár a szabadon engedésre. Egy olyan védett terület ez, amely alkalmas arra, hogy felkészüljenek az orangutánok a szabadon engedésre. Ott már élesben fog menni az élelemért folyó harc, meg kell küzdenie Albának társaival, akár az emberekkel is.

A tudósok féltik Albát attól, ami a vadonban rá várhat, féltik fajtársai kiközösítésétől, de egyelőre úgy tűnik, hogy inkább az emberektől és más ragadozóktól kell tartania. Mióta kimentették a borneói faluban, ketrecben tartott legyengült Albát, azóta teljesen kivirult, hízott, és a szakemberek szerint visszaengedhető a szabadba.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | siamagazin.com, nationalgeographic.com.es/képek)