Jump to content

Bajban az erdőség

2018. 05. 14. 06:00

Minden év május 10-én figyelmünk a madarakra és a környezetükre szegeződik, ekkor ünnepeljük ugyanis a Madarak és Fák Napját.

Az ünneplés azonban túlzás, inkább sírnunk kellene az alapján, ahogy viselkedünk a természettel. Tudatosan irtjuk, szennyezzük a saját és az állatok élőhelyét is. Az ünneplés helyett talán inkább a védelemre kell törekedni. Nemcsak az okoz gondot, hogy lecsökkentjük az állatok élőhelyeit, hanem amit hagyunk, annak az egészségét is leromboljuk.

Számos állatfaj egyedszáma drasztikusan csökken erdeinkben, mert vagy kicsi az élettér, vagy nem megfelelő számukra.

A tölgyerdők veszélyben vannak a fakitermelés miatt. A nem fenntartható erdőgazdálkodással megszűnt sok állat élőhelye, máshová kellett költözniük. A vágásos erdőgazdálkodással egykorú és homogén szerkezetű erdők vannak jelen, oda a sokszínűség. Nem hozzáértőként szépek az erdők még így is, de a szakemberek tudják, hogy ez csak a látszat. Az öreg fákra ugyanúgy szükség van, mint a fiatal cserjékre.

Ma már tudatosabban működik az erdőgazdálkodás sok helyen, hiszen a biológiai sokféleségre törekednek, de idő kell ahhoz, hogy az egyensúly visszaálljon. Ehhez szükség van előrelátásra, tervezésre, és így is sok idő kell ahhoz, hogy az ember romboló hatását némileg tompítani tudják.

A Life4Oak Forest Program azt célozta meg, hogy erdeinket újra visszahozza az életbe, természetesebbé váljanak azzal, hogy az invazív fajokat kiszorítsák, és a későbbi generációk számára is fenntartsák az erdőket nagyságát és egészségét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | flickr.com/képek)