Jump to content

152 éve nyitotta meg a kapuit

2018. 08. 09. 20:00

Ha gyerekeknek keresünk programot, akkor bizony első között juthat eszünkbe városnézés során az állatkert is. Nemcsak a gyerekeknek nyújtanak nagy élményt ezek az intézmények, hanem a felnőtteknek is.

Ünnepel a Fővárosi Állat- és Növénykert. Tudtad, hogy 152 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon nyitotta meg kapuit a látogatók előtt? Hazánk legelső állatkertje 1866. augusztus 9-én nyílt meg.

Nyugaton egyre több állatkertet létesítettek, de a hazai intézmény létrehozásának ötlete Xántus Jánostól eredt. Ő volt az a néprajzkutató, aki felvetette az állatkert ötletét, majd több szakember csatlakozott és támogatta az ötletét. A világutazó végleges hazaérkezése után belevethette magát az állatkert megálmodásába. A várostól felajánlott területek közül kiválasztotta a vasúthoz legközelebbit.

Habár az állatkert megálmodója Xántus János volt, az igazgatója mégsem lehetett katonai múltja miatt, így erre a pozícióra Leopold Fitzingert nevezték ki, akit nem fogadtak szívesen, így még azelőtt lemondott, hogy az állatkert megnyílt volna. Mégiscsak Xántus került az állatkert élére.

Az intézmény anyagi részének megteremtésére részvénytársaságot alapítottak, de az egész nemzet összefogott annak érdekében, hogy minél szebb és jobb állatkert nyílhasson Magyarországon. Volt, aki szakmai tudását adta az állatkert elkészítéséhez, mások állatokat adományoztak vagy vettek az állatkertnek.

Az állatkert megnyitásának dátuma többször változott, de végül 1866. augusztus 9-én már a látogatók is felfedezhették Magyarország legelső állatkertjét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: flickr.com (A képek illusztrációk)