Jump to content

Remény a szélesszájú orrszarvúk ügyében

2018. 08. 24. 06:00

Azt hittük, hogy minden odaveszett akkor, amikor Szudánban az utolsó északi szélesszájú orrszarvú hímje is elpusztult.

Hiába fáradoztak annyit és annyian az orrszarvú alfaj megmentésén, úgy gondolták, hogy akkor fog ez az állat végérvényesen kihalni, ha az utolsó nőstény is elpusztul.

Amikor már majdcsak teljesen lemondtak az északi szélesszájú orrszarvúk megmentéséről, akkor álltak elő az eredménnyel, miszerint sikerült embriókat állítottak elő. Mindezt laboratóriumon belül és néhány orrszarvútól vett minta alapján érték el.

Az utolsó, még élő északi szélesszájú hímtől vett spermiumokkal dolgoztak. Habár a petesejt már déli szélesszájú orrszarvú nősténytől származó petesejtbe ültették be, így a végeredmény nem teljesen tiszta északi, és nem is teljesen tiszta déli szélesszájú orrszarvú születhet, hanem hibrid.

A megtermékenyített petesejtből kifejlődött embriókat később a déli alfaj nőstényeibe ültetik be. Ha a született utódok életképesek maradnak, csak azután használják fel a még élő két nősténybe beültetni a laboratóriumi körülmények között létrehozott embriókat. A végső cél természetesen nem a hibrid faj kialakítása, hanem az északi szélesszájú orrszarvú faj felélesztése.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: flickr.com (A képek illusztrációk)