Jump to content

Bódultságig eszik magukat

2018. 09. 21. 07:00

Az alkohol romboló hatása mindenki számára ismerte, ha nem is személyes tapasztalat alapján, de sok élet ment már tönkre a függőség miatt.

Az állatok egy nagy része növényevő, vagy azt is fogyaszt, így a bogyók, termések fogyasztása életükhöz tartozó. Csakhogy némelyikük egyáltalán nem veti meg az erjed gyümölcs elfogyasztását sem. Mintha ezek az állatok vágyának arra a bódító érzésre, amelyet az emberek esetében a szeszes ital okoz.

Egy madárka, amelyik Európa, Ázsia és Amerika egyes területein megtalálható, kimondottan kedvel egy növényt, de főleg akkor, amikor annak gyümölcse már erjedésnek indul. A csonttollú madár odáig van a vörösberkenye terméséért. Emiatt bódult állapotba kerülnek a madarak, és némelyik igen csúnya másnapnak nézhet elébe, annyira részegre issza magát. Ez olyannyira komoly probléma, hogy már rehabilitációs programot is szerveztek az ittas csonttollúaknak.

Az emlősök közül a Malajziában élő apró rágcsálók, a cickányok is szívesen vetik magukat rá a pálmafa erjedt nektárára. A sör alkoholtartalmával megegyező erjedt nedűtől nem lesznek delíriumban. Nem hat rájuk az alkohol.

Nem úgy, mint a denevérek némelyikére. Az egyiptomi denevérek nem tudják koordinálni magunkat, ha ittasak, annak ellenére, hogy az ultrahang segítségével éjszaka is kiválóan manővereznek és tájékozódnak.

A Sivatagi show című film híres jelente az erjedt gyümölcsöt fogyasztó állatok, akik aztán dűlnek-borulnak, ezzel okozva nekünk kedves pillanatokat. Ez nem csak a filmben létező állapot, hanem a valóságban is megtörténő, ugyanis az elefántok nagyon kedvelik az érezz marulát, amely miatt pityókás állapotba kerülhetnek. Igaz, hogy ennek eléréséhez nagyon nagy mennyiségű gyümölcsöt kell elfogyasztaniuk, ami olykor sikerül is.

A következő videóban látható szereplők nem mindegyike bizonyítottan erjedt gyümölcs-fogyasztó, lehet, hogy csak viselkedésben más, mindenesetre ittasnak megfelelő tüneteket produkálnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk) | videó: https://www.youtube.com/watch?v=gye6cN601To)