Jump to content

Hívatlan vendégeskedés

2018. 10. 11. 20:00

Számos új faj jelent meg hazánkban, és ha nem is kedvenceink, pláne nem szívesen látjuk őket az otthonunkban, attól függetlenül találkozunk velük. Egyre többet.

A klímaváltozással ma már nem kell riogatni, hiszen magunk is érezzük annak hatását a szélsőségesebb időjárásban, és megfigyelhetünk magunk körül olyan állatfajokat, amelyeket azelőtt nem láttunk. A globális felmelegedéssel észrevehető, hogy olyan élőlények is megjelennek akár hazánkban is, amelyek azelőtt csak az Egyenlítő környékén éltek. Ez nemcsak a klímaváltozással függhet össze, hiszen a népek vándorlásaik során is magukkal vitték saját, máshol nem honos állataikat. Ausztráliában például hatalmas károkat okoznak a behurcolt macskák, idehaza is levadásznak sok védett faj képviselőjét, mégis egyik házi kedvencünk.

Újból megjelennek olyan állatfajok Magyarországon, amelyek egykor őshonosak voltak ugyan, de jó ideje már nem lakják hazánk területét. Az aranysakál azonban mostanában újból megjelent hazánkban is. Nekik helyük lehet ezen a területen, hiszen régen is így volt, de sokkal nehezebben viseljük olyan fajok megjelenését, amelyek idegenből jönnek. Ilyen például a harlekinkatica. Veszélyt jelenthetnek a hazai hétpettyes katica populációra, hiszen a harlekinkaticák rájuk is vadásznak. A harlekinkaticák mellett ugyancsak szívese mellőznénk az olyan szúnyogok támadását, amelyek akár veszélyt jelenthetnek ránk. A csíkos potrohú zebraszúnyog is ázsiai eredetű, mégis megtalálható már hazánkban, valahogy behozták. Aktuális a poloskákról is írni, amelyek ellepték egész Magyarországot. A csak büdös bogárként nevezett poloskák több faja kísért ilyenkor, igyekeznek telelőhelyet találni maguknak, ami sokszor azzal jár, hogy az otthoninkba akarnak beférkőzni. A zöld vándorpoloska a kétezres évek elején jelent meg idehaza

A mi éghajlatunk is átalakulóban van. Egyre inkább mediterrán éghajlatúvá válik, azonban ez nem azt jelenti, hogy azonnal lecserélődik állat- és növényvilágunk mediterrán fajokra. Egyes fajok kihalnak, mások betöltik a helyüket. Arra sincs garancia, hogy az helyet betöltő új faj fenn tud maradni, mások azonban eredményesen tudnak szaporodni, és így jobban el tudnak terjedni az adott területen, földrészen vagy akár a világban is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)