Jump to content

Öt keskenyszájú orrszarvút fog Ruanda kapni

2018. 11. 22. 20:00

Az állatkertekben való sikeres szaporodás nemcsak az állatkertek, de a világ számára is fontosak, főleg, ha veszélyeztetett faj állományáról van szó.

Csehország állatkertje az egyike azoknak, ahol a legeredményesebben szaporodnak a keskenyszájú orrszarvúk. Az tenyészprogramoknak köszönhetően a fő cél az lenne, hogy a veszélyeztetett fajok – köztük a keskenyszájú rinocéroszok – ne halhassanak ki.

A cseh állatkertből három rinocéroszt, míg Dániából és Angliából 1-1 orrszarvút fognak Afrikába költöztetni várhatóan jövő májusban.

A két hím és három nőstény állat Európából Afrikába szállítása lesz az eddigi legnagyobb orrszarvú átköltöztetés. A nagy utazás végállomása Ruanda lesz, ahol az 1990-es években szinte teljesen kiirtották ezeket az állatokat. 18 orrszarvú már él Ruadnában, de nekik nem kellett ekkora távolságot utazniuk, ugyanis a Dél-Afrikai Köztársaságból költöztették át. Hozzájuk fog csatlakozni májusban az öt európai példány. Az orrszarvúk egy nemzeti park területén fognak élni, ahol fegyveres vadőrök vigyáznak az állatok épségére.

Az öt európai keskenyszájú orrszarvú ajándék lesz Ruanda számára, hiszen az utaztatási költségeket a csehországi állatkert vállalja magára, de ehhez szponzorokat is keresnek.

Addig még nemcsak sok idő van, de sok feladat is. A cseh állatkert munkatársai kezdeményezték az állatok költözését, és az áttelepítéshez való felkészülést is ők fogják segíteni. A cseh állatkertbe szállítják a dán és a brit orrszarvúkat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: https://flic.kr/p/LJ43Df, https://flic.kr/p/27tUaE8)