Jump to content

Óriási szenzáció a kis hangyászsün jelenléte

2019. 04. 18. 19:00

Olyan állat hozott világra utódot, amelyik még a hazájában lévő állatkertekben is alig látható, nemhogy szaporodjon.

Európában is csak néhány állatkertben látható hangászsün, ebből egyik a miénk, a Fővárosi Állat- és Növénykert. Habár a budapesti intézmény már az 1900-as évek elején is tartott hangászsünt, ez nem volt állandó. 2012 óta azonban folyamatosan jelen vannak állatkertünkben. Szaporodásuk mesterséges körülmények között majdcsak lehetetlennek tűnő, vagy legalábbis nagyon nehéz, ennek ellenére Budapesten mégis született egy apróság.

A hangászsünök emlősök ugyan, ennek ellenére azonban tojással szaporodnak, vagyis tojásrakó emlősök. A puha tojás az anyaállat megnövekedő erszényében helyezkedik el, majd a tojásból kikelő apróság az anyja védelmét élvezheti, mert amúgy nagyon védtelen lenne. A tüskék csak azután nőnek ki, hogy elhagyják az erszényt. Amíg a védelmet élvezik, anyjuk tejmirigyét nyalogatva táplálkoznak.

Hihetetlen sikerként kell elkönyvelni, hogy hazánkban sikerült egy életképes utódnak születnie mesterséges körülmények között, ugyanis ez még az állatok őshazájában is nagyon különleges eseménynek számít.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)