Jump to content

Vadlovakat figyeltek meg drónokkal

2023. 10. 25. 19:00

Nincs olyan területe a tudománynak, ahová az új technika be ne kopogtatna. Vagy épp ajtóstól ront be, de kétségtelen segítségünkre lehetnek.

A Hortobágy minden magyar számára ismert tájegység. Azt már talán kevesebben tudják, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park területén van egy terület, amelyet Pentezugnak neveznek. Különlegessége az, hogy itt élnek a Przewalski vadlovak. Olyan vadlórezervátumról van szó, amely különös figyelmet és védettséget élvez. Az itt élő lovak társadalma tagolt és összetett, amelynek felderítésébe most a technikát is bevonták.

Ez azt jelenti, hogy az összetett társadalomban élő ménesek mozgását drónokkal követték. Az így nyert adatokat és információkat egy szaklapban publikálták és rávilágítottak arra, hogy akár egyetlen ilyen feltérképezés is milyen fontos lehet abban, hogy jobban megértsék a vadlovak életét. Ebből az is kiderült, hogy a csoporton belüli mozgás igazán összehangolt, vagyis igazodik egymáshoz. Érdekes megállapítás az, hogy a két évtizeddel ezelőtti adatokkal történő összehasonlítás azt eredményezte, hogy le tudták követni az egyedek származását és a szociális kapcsolatok összefüggenek a rokonsági szálakkal. A ménessé alakulásban is jelentős szerepe van a származásnak.

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)