Jump to content

A teknőstartásnak is megvannak a maga szabályai

2013. 12. 14. 07:13

Sokan úgy gondolják, a teknőstartás könnyű, mert nem kell sétáltatni, és még annyi figyelmet sem kíván, mint egy akvárium. Nos, aki így gondolja, hatalmasat téved, nem árt tisztában lenni néhány alapvető szabállyal. A hüllők tartása során nem csak az állat etetésére kell figyelni, egyszerre fontos a jó világítás, a tiszta terrárium, a nagy hely és az állandó törődés.

Aki teknőst vásárol, alaposan előrelátónak kell lennie, hiszen a teknősök sokáig élnek, meg kell fontolni, vajon tudjuk-e biztosítani az állat ellátását hosszú éveken át. A pici teknősök, kis korukban a legtörékenyebbek. Ezért kell minden apró mozzanatra figyelni és ezért fontos, hogy mindenből a legjobbat kapják.

Fontos, hogy legyen elegendő helyük a mozgáshoz. Bármilyen hihetetlen, de ezek a pici kis hüllők akár 30 cm hosszúra is megnőhetnek. A fiatal példányoknak egy 40 literes terrárium az elégséges, míg egy felnőtt teknős már csak kétszer ekkora, vagy még nagyobb tartályban érzi jól magát.

A víznek körülbelül 15 cm mélynek kell lennie, akkorának, hogy a teknős kényelmesen lebukhasson, ha szükségét érzi. A terráriumban kapjanak helyet olyan száraz részek, melyekre kimászhat és nyugodtan megszáradhat.

A kis teknősök emésztése bizony fáradhatatlan, a takarítás pedig létfontosságú. Nem csak azért, mert egy elhanyagolt terrárium nagyon büdös, hanem azért is, mert az ürülékkel teli víz számos, akár végzetes baktérium melegágya is lehet. A víz tisztítását megoldhatjuk vízforgatóval, de a rendszeres, teljes takarítást így sem ússzuk meg. A köveket külön lesúrolva, vegyszer nélkül mossuk át.

A világításhoz nem elég az egyszerű villanykörte, speciális lámpára van szükség. Fontos a víz állandó hőmérséklete is, ha a víz kihűl, a teknősök egyszerűen hibernálódnak. A megfelelő a 20 és 26 fok közti vízhőmérséklet, ezt biztosíthatjuk vízmelegítővel.

Az etetésnél is sok hibát véthetünk. Az állatkereskedésekben rengeteg eledel kapható, de tanácsos elolvasni a címkéket, mert a legtöbb csupán táplálék-kiegészítő vagy vitamin, így önmagukban nem alkalmasak az egészséges etetéshez. Nyugodtan adhatunk a teknősöknek friss nyers halat, férgeket, húst, rovarokat, zöldségeket, csak ezek után jöhetnek a boltban kapható tabletták és granulátumok.

Azonban fontos, hogy mindig csak annyit adjunk ezekből, amennyit meg is esznek, a lesüllyedt maradék bomlani kezd, ezzel szennyezi a vizet. A teknősök hajlamosak rendetlenül enni, ezért nem árt kialakítani egy külön etetőedényt, melybe áttehetjük az állatokat az evés idejére.

A teknősöket sem szabad túletetni, mint minden háziállatot, őket is fenyegeti az elhízás és az azzal járó betegségek. A teknősbékákkal ugyan néha sok a gond, de biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő ápolás és bánásmód mellett hosszú-hosszú évekig magunk mellett tudhatunk majd egy páncélos barátot.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc/pets-magazin.hu