Jump to content

Nagyon fontosa halaink megfelelő táplálása

2013. 12. 20. 11:13

Az akvarisztikában az egyik legfontosabb kérdés az élő táplálék biztosítása. Az egyes halfajok élő eleség igénye rendkívül eltérő. Az élő táplálék szerepe főleg a szaporításnál fontos. Persze rengeteg mű táplálék is van, de egyik se olyan jó hogy helyettesíteni tudja az élő eleséggel való etetést halainknak.

A legismertebb haltáp a tubifex, amely a vízi kevéssertéjű gyűrűs férgek közé tartozik. A tubifex nagy része fehérjékből épül fel ezért ő maga is fehérjékben gazdag vizekben tartózkodik. A megvásárolt tubit többféleképpen tárolhatjuk. Van fagyasztott tubifex is a halak számára ez a legjobb megoldás, mert sokkal kevesebb fertőzést lehet bevinni vele az akváriumba.

Ha nem etettük meg az összeset a halainkkal a maradékot mindig a fagyasztóba rakjuk vissza ne a hűtőbe. A fagyasztott tubifexet sose fagyott állapotban tegyük be, várjuk meg amíg felolvad! A nem fagyasztott élő tubifex esetében legegyszerűbb megoldás az, ha a tubifex csomóra vizet csepegtetünk egy edényben, hogy így biztosítjuk a megfelelő oxigén ellátást.

Kis testű halakkal csak vagdalva etessük, nehogy megfulladjanak benne! Néhány halfajnak különösen szüksége van az élő tubifex etetésére.

A ragadozó halak kivételével szinte minden halfaj fogyaszt növényei eleséget kisebb - nagyobb rendszerességgel. Sok faj nem csak növényt, hanem algát is, mint például tapadóharcsák, különböző sügérek. Ezek a halak igénylik is az algát. A legjobb módszer, ha nincs elég alga az akváriumban, hogy rakunk ki a kerti tóba vagy edénybe köveket és azt kitesszük a napra. Erre majd rátelepszik az alga és mi pedig be tudjuk tenni az akváriumba, hogy megegyék róla azt a halak.

A műeleségekhez tartoznak a különböző boltokban kapható száraz tápok illetve liofilizált szúnyoglárvák és egyéb eleségek. Leggyakrabban szárított vizibolhát szerezhetünk be a szaküzletekben melynek tápértéke igen csekély, hiszen a rákocskákból a szárítás után már csak a kitinpáncél marad meg. Ezért csak kizárólag kiegészítő eleségként javasoljuk! Hiába írja a doboz, hogy főeleség ne higgyünk neki.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/akvariumom.hupont.hu