Jump to content

Mit kell tudni a teknősökről?

2014. 01. 07. 12:23

A Földön ma élő hüllők, köztük a teknősök a dinoszauruszok leszármazottai. Nekik sikerült túlélniük az őshüllőket eltüntető változásokat. Ezt csak úgy tehették meg, hogy védelmi rendszereket alakítottak ki maguknak. A teknősök az állatvilágban egyedülálló páncélzattal fedték be testüket. A módszer annyira bevált, hogy az alapfelállás kialakulásuktól kezdve gyakorlatilag változatlan maradt.

A dinoszauruszok korából fennmaradt hüllők három fő csoportjából kettő - a krokodilok és a teknősök - úgy vészelték át a dinoszauruszokat elpusztító lehűlést, hogy a vízbe költöztek, amely tovább tartja a meleget, mint a levegő. A kígyók és a gyíkok nagy része a szárazföldön bújt el a hideg elől, ezt pedig kis méretük tette lehetővé. A teknősök mindeközben egy igen jelentős, a kiváló David Attenborough szavaival élve: "védelmi beruházást eszközöltek".

A teknősök folyamodtak a legszélsőségesebb megoldáshoz, eredetileg meglévő pikkelyeiket ugyanis szarus lemezekké növesztették, amelyeket biztos ami biztos alapon alulról csontokkal erősítettek meg. Ez a beruházás oly sikeresnek bizonyult, hogy a teknősök 200 millió éve szinte változatlanul maradtak fenn. (A mostani galapagos-szigeteki felfedezés azt bizonyítja, hogy az evolúció mekkora erővel bír az élőlényekre. A legújabb DNS-vizsgálatok azt mutatják, hogy a jelenlegi 3-5 ezres létszámú galapagosi óriásteknős populáció egyetlen nősténytől származik, amelynek később különféle génvariánsai alakultak ki.)

A gerinces állatok között a leghatékonyabb páncélzattal rendelkező teknősök védelmi eszköze két részből áll. A gerinccel és a bordákkal összenőtt hátlemezből, valamint a szegycsontot és a végtagok függesztőöveit hordozó haslemezből. A fej, a farok és a végtagok többnyire az összes alfajnál behúzhatók a páncéldobozba.

A teknős egyáltalán nem igényes állat. Mivel a magyar időjárást is kibírja, így akár kint is tarthatjuk (akár télen is, ha min. 1 méter mély a vize). De ha lakásban tartjuk, akkor sem igényel nagyon vízfűtést, mivel 15°C-on is nagyon jól érzi magát. Számára a legideálisabb hőmérséklet 18-25°C között van, de a fiatalabbakat 20-25°C között érdemes tartani.

Elsősorban állati eredetű kajákat eszik, de néha azért a növényeket is megcsipegeti. A fogságban tartott állatoknál nagyon fontos szerepe van annak, hogy mit adunk nekik enni, hiszen ez nagyban befolyásolja az életüket. A teknősök amúgy legendásak arról, hogy napokig, hetekig kibírják étel nélkül. Ez azonban inkább csak a szárazföldi teknősökre igaz, amelyek nagyon nagy tartalékokkal is rendelkeznek.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/teknosok.hupont.hu