Jump to content

A teknős a legbékésebb háziállat

2014. 01. 15. 17:47

Hazánkban egyre inkább nő a teknőstartók száma, mely nem csupán e hüllők szépségének tudható be. Tartásuk egyszerű, s emellett nem jelent nagy költséget sem. A kutyákkal, macskákkal ellentétben nem teszik tönkre a lakás bútorait, nem piszkítanak oda, ahová nem kéne, nem csapnak különösebb zajt és még sétáltatni sem kell őket.

Védőoltásra sincs szükség, és mivel a legtöbb faj elég kevés és olcsó- eledelt fogyaszt, jóval kisebb költséget jelentenek. A teknősök tartása legyen szó akár vízi, akár szárazföldi fajról- nem jár nagy munkával, csupán élőhelyüket kell tisztán tartani, erre a célra azonban már számtalan berendezés rendelkezésre áll.

A teknősök már több száz éve is szent állatok voltak. Kínában jósláshoz, a természetfölöttivel történő kapcsolatteremtéshez használták páncélját. Egyes helyeken a folyami rakpartok védőszentjeként tisztelték, máshol a hosszú élet, az erő szimbóluma volt. Az indiai hitvilág szerint a teknős maga a világ hordozója.

A választásnak két nagyon fontos szempont szerint kell történnie. Először is el kell dönteni, mennyi pénzt és helyet tudunk szánni kis kedvencünkre. A szárazföldi teknősök jóval drágábbak, mint vízben élő társaik, nem beszélve méreteikről, és igényeikről, tehát csak az esetben válasszunk ilyen fajt, ha legalább 4 nM szabad helyet tudunk biztosítani számukra akár a lakásban, akár kinn, a szabadban.

A vízben élő társaik kevésbé igényesek, egy jól kialakított terráriumon kívül nem igényelnek nagyobb mozgásterületet, s méretük is jóval kisebb, mint szárazföldi rokonaiké. Akár méret szerint is megválaszthatjuk leendő teknősünket, hiszen fajtól függően 9 cm-től (déli ékszerteknős), akár 66 cm-ig (keselyűteknős) is megnőhetnek.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/tekicsapat.hupont.hu