Jump to content

A legnépszerűbb hazai díszhal: a guppi

2014. 01. 29. 18:04

A guppit tarsd csapatba minimum 5-en legyenek.Mellé még vegyél neonhalat aból vagy 10 és ne ijedj meg ha lekapcsolod a villany és vársz egy kicsik és felkapcsolod akor halványak lesznek a neonhalak. Vehetsz melléjük még plattit és zebra dániót meg bettát.

A nőstények 4-5 cm hosszúak, általában szürkés színezetűek, de kivételesen jó tartási körülmények mellett akár 8 cm-esre is megnőhetnek. A hímek tarkák, 3-4 cm hosszúak. Manapság már a legtöbb tenyésztörzs nőstényeinek farokúszója is tarkázott, de nem olyan élénk színű, mint a hímeké.Rengeteg színváltozatban kapható a kereskedelemben, a leggyakoribb színvariációk: piros, kék, sárga, fekete, leopárdtarka és "kobramintás". A tenyésztők a hímek farokúszójának alakja szerint különféle törzsekbe osztják a guppikat.

Léteznek például körfarkú, lírafarkú, fátyolfarkú stb. változatok. Nincs két azonos mintázatú egyed. Fogságban egész évben szaporodnak. A hímek folyamatos szexuális lázban égnek, vadul hajtják a nőstényeket, eközben egymásra ártalmatlanok, egyáltalán nem verekedősek. Amikor egy hím közel kerül egy kiszemelt nőstényhez, ferdén előre hajtja farok alatti úszóját, amely párzószervvé (gonopódiummá) módosult és spermatofórákat juttat a nőstény ivarnyílásába.

Ha az akváriumban több hím van, akkor a nőstények folyamatosan terhesek és 4-5 hetente szülnek. A nőstények testükben elraktározzák a spermát, így újabb párzás nélkül is utódokat hozhatnak a világra. A szülés közeledtét jelzi az ivarnyílás környékén található terhességi folt megsötétülése és az, hogy az anya hasa minden irányból duzzadttá válik. Egy-egy ellés alatt 3-50 kishal születhet az anya korától, méretétől és egyéni termékenységétől függően.

A szülés után az anya 4-7 napos szünetet tart, majd ismét párzásra kész állapotba kerül és ismét "vemhesül". Az ivadékok elevenen születnek és azonnal önálló életet élnek. Kb. 2 hónaposan alakul ki a színezetük és ekkor válnak ivaréretté. Ebben a korban már elég nagyok ahhoz, hogy visszakerüljenek szüleik mellé anélkül, hogy csemegeként végeznék.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/guppik.hupont.hu