Jump to content

Mivel etessük a teknősünket?

2014. 02. 06. 11:19

A terráriumban, vagy kerti tóban tartott ékszerteknősöknél nagyon fontos hogy mit, és mikor adunk nekik enni. Először is valamiféle rendszerességre kell őket szoktatni. Olyan időpontot kell választani, amikor biztos, hogy otthon vagyunk, és ez lehet a nap bármelyik szaka. Javasolt például az este 18 - 20 óra közötti időpont, akkor általában otthon van az ember. Ennek azért is jelentősége van, mert a teknősök hajlamosak a megszokás rabjai lenni. Természetesen vannak jó oldalai is, ilyen például, hogy a teknősünk megszokja viszonylag rövid idő alatt az etetés idejét, és ezért nem akar állandóan "éhenhalni", csak a megszokott idő eljövetelekor.

A nagyon kicsi teknősöket naponta etessük, majd szép lassan térjünk át a minden második, harmadik napi, majd legvégül a hetenkénti etetésre. Az áttérésekre nincsen konkrét időpont meghatározás. Általánosan elterjedt vélemény, hogy 1 éves korig feltétlen minden nap, 2-3 éves korig 2 naponta, 5 éves korig hetente kétszer, 5 éves kor felett hetente legalább egyszer kapjanak enni. Ez természetesen csak egy általános vélemény, mindenki a saját kedvencét úgy eteti, ahogy jónak látja.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az időpontok csak a főétkezére vonatkoznak. 2-3 éves korig a teknősnek nincs különösebb igénye a kiegészítőkre, ha rendesen etejük. Később viszont a főétkezések közötti köztes napokat tudjuk jól kihasználni az egyéb kiegészítők adására

Az etetéssel kapcsolatban mindössze egy nagyon fontos dolgot, és annak járulékos következményeit kell mindenképp szem előtt tartani. A fogságban tartott teknősök hajlamosak az elhízásra, amit viszont nehéz észre venni. Ugyanis a teknősök páncélja majdnem mindent eltakar, ami ezzel kapcsolatban látszana. Viszont a legkisebb gond, hogy eltakarja. A nagyobbik gond, hogy a páncél mérete adott, nem idomul az elhízás következményeivel. Pontosabban fogalmazva a teknős úgy hízza ki a páncélját, hogy szó szerint belehízik, beleszorul, adott esetben belepusztul. Ezért nagyon fontos odafigyelni a fő étkezés mennyiségére, gyakoriságára, valamint elsősorban a fő étkezések között adott egyéb kiegészítők, "nasik" mennyiségére.

A mennyiséggel kapcsolatban nincs konkrét meghatározás, de általánosan elfogadott vélemény, hogy a teknősünk fej-nyak méretének megfelelő mennyiségű az a kaja, amennyit egyszerre érdemes adni neki. Személyes tapasztalataim alapján a mennyiséggel nem nagyon szoktam foglalkozni. Méretüknek megfelelő méretű fagyasztott halat (haldarabot) kapnak, és amikor már forgatja, szétszedi, cincálja, nem nyeli le egyben, a következőt már nem kapja meg.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/hazibarkacs.hu