Jump to content

Nem mindegy, milyen növény kerül a halaink mellé

2014. 02. 20. 13:54

Nagy fába vágja a fejszéjét, aki akváriumot szeretne a lakásába. Érdemes azért különbséget tenni, hiszen nem mindegy, hogy csak egyszerű díszt akar az otthonába, vagy komolyan foglalkozna az akváriummal. A szorgalom meghozhatja a gyümölcsét, így egy miniatűr vízi élővilágot is létre lehet hozni mondjuk egy tizedik emeleti panellakásban. A hozzáértés és a gondoskodás azonban megkerülhetetlen. Aki még kezdő, tapasztalatlan, annak sem kell megijednie, az interneten rengeteg fórumot talál, ahol tippekkel, hozzáértő profik tanácsaival gazdagodhat. Precíz mérnöki munka ez, minden egyes apró részletre oda kell figyelni.

Az információszerzés fontos, hiszen az akvárium kialakítása, fenntartása nem olyan mint gondoskodni egy háziállatról, amit elég naponta egyszer, vagy kétszer megetetni, és néhányszor levinni sétálni. Nem is beszélve arról, hogy nem csak halakat lehet tartani az akváriumban, hanem vízi növényeket is, amik bizony állandó gondoskodást igényelnek. Kató Attila akvarista szerint a választék nagyon gazdag, így bárki létrehozhatja az igényének és stílusának megfelelő akváriumot, ám bizonyos szinten ez a munka már tényleg türelemjáték.

„Növények függvénye, milyen akváriumot építünk. Vannak olyan vízi növények, amiket könnyen meg lehet növeszteni, de olyanok is vannak, amiket már inkább haladók tudnak nevelni, mert nagyon sok türelem kell hozzájuk. Ha valaki kitartó, akkor fel lehet építeni normálisan egy akváriumot. Ehhez általában, egy nagyobb méretű üveg esetében 2-3 hónap szükséges. Ha nagyon kevés ideje van az embernek, akkor lassabb anyagcseréjű növényeket tesz bele, ezek kevesebb gondoskodást igényelnek. Ha az az óhaja, hogy legyen otthon egy vízi kertje, akkor bizony hetente, kéthetente kell frissíteni az akváriumot, inkább sűrűn, keveset. Az elején hetente ötven százalékos vízfrissítés ajánlott, ez nagyjából heti szinten nagyjából fél órát jelent” – mondta.

Ha valaki többszintű élővilágot szeretne kialakítani, akkor arra is figyelnie kell, hogy olyan halat válasszon, ami jó az adott növényhez, növényevő halhoz ugyanis nem szabad műnövényt tenni. A trend manapság a pici akvárium, ami talán annak is betudható, hogy minél nagyobb, annál komolyabb technikai háttér kell hozzá, ez pedig több pénzt igényel. Aki nagyon különleges akváriumot szeretne, az ma már ugyanúgy be tudja rendezni, mint mondjuk egy lakást, ehhez megvannak a feltételek is, különböző bútorokat, elemeket vásárolhat hozzá. A külsőség mellett viszont fontosabb a világítás minősége és a víz megfelelő keringése, hőmérséklete.

„Ha nagyon különleges növényeket akarunk tartani fél watt per liter teljesítményű világítás kell speciális csövekkel, a gyári akváriumokban ilyen nincs. Jobban megéri építeni, bővíteni az akváriumot, mint készen venni, egy meglévőt sem érdemes átalakítani. Egy új akváriumhoz be kell szerezni egy széndioxid rendszert, itt elsősorban tölthető palackok ajánlottak, valamint egy szűrőt, ami lehet külső is. A nagyobb akváriumoknál plusz világítás is kell. Ha erős a világítás, akkor annak hőkapacitása is van, ezért hűtőventilátort kell venni. 40-50 ezer forinttal el lehet indulni, az akvárium nem drága, pár ezer forintba kerül, míg a felsoroltak mellett a növénykezelő szerekkel együtt nagyjából százezer forintból kijön egy hatvan literes akvárium. Ez is igény kérdése, hiszen 20 ezer forinttól fel lehet menni több százezerig is” – árulta el a szakember.

Gyakori kérdés, hogy a nyitott, vagy a zárt akvárium a jobb, számolni kell-e a külső szennyeződésekkel, porral, baktériumokkal. A szakember szerint a legjobb megoldás az, ha nyitott az akvárium, szennyeződés ugyanis nem szokott belekerülni, csak ha beledob valaki valamit. Egy nagy, hatvan literes, nyitott akvárium párologtatóként is használható, s ez jót tesz a lakás levegőjének.

A profik tudják, milyen a jó akvárium, s nem félnek megmutatni. Debrecenben is nagyon sokan vannak, akik szinte megszállottjai a témának, a saját szórakoztatásukra és a közönség örömére most először megmutatják a legszebb műveket. A Tropicalfish és a Sera akvarisztika közös versenyén kiderül, ki a legjobb, legkreatívabb akvarista.

A versenyen nincsenek kategóriák, így növényes, vegyes, sügéres akváriummal rendelkezők is bátran jelentkezhetnek. Az akváriumépítők március 1-jéig juttathatják el részvételi szándékukat. Érdekesség, hogy zsűri sem lesz, a versenyző akvaristák szavazhatnak. Voksolni március 15-én éjfélig lehet fejenként öt akváriumra, a végeredményt három nappal később hirdetik ki.

A verseny létjogosultságát egyébként jól mutatja, hogy korábban inkább a készen vásárolt akváriumok voltak a népszerűek, mára viszont alaposan felzárkóztak az épített művek, most már nagyjából ötven-ötven százalékos az arány.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/dehir.hu