Jump to content

Mit csinálok rosszul az akváriumommal?

2014. 04. 22. 17:10

Az egyik leggyakoribb hiba, amikor a vízcsere túl sűrűn, vagy túl ritkán történik. A túl gyakori vízcserék a halakat és nővényeket nagy mértékben zavarják, emellett az akváriumban nem tudnak kifejlődni a víz hasznos baktériumai, ami az akvárium helyes biológiai egyensúlyához szükségesek. A másik komoly probléma amikor a vízcsere túl ritkán történik. Ilyenkor a mérgező anyagok gyorsan gyülemlenek fel, főleg a kis életterű akváriumokban ami a zöldalgák gyors fejlődésének kedvez. A vízcsere mellett azonban más, fontos ápolási szükségletek is vannak.

Szükség szerinti ápoláshoz tartozik az algák eltávolítása, amit többféleképpen is tehetünk. A szaküzletekben kaphatóak mágneses algakaparók illetve az akvarisztikában használt szűrővatta.

Legalább ennyire fontos az akvárium fedőlapjai és a külső üveglapok tisztában tartása. A fedőlapok rendszeres tisztítása elengedhetetlen mivel ezeken a lapokon keresztül jut be a fény az akváriumba. A lerakódott vízkövek pedig nagy mértékben gátolják a fény „eljutását” ami elengedhetetlenül szükséges az akváriumi növényeink fejlődéséhez.

Ugyanakkor az üveglapok tisztítására vegyszert, tisztítószer nem alkalmazhatunk! Ajánlott a háztartási ételecet, ami kellőképpen megfelel a lerakódott vízkövek eltávolítására. Arra azonban figyeljünk , hogy mielőtt visszatesszük a fedőlapokat alaposan öblítsük le, mert a halak nem szeretik az ecetet!

Az akváriumi higiénia alapvető szabályainak betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy vízi kedvenceink boldogan, szépen és egészségesen úszkáljanak medencéjükben. A higiénia szó hallatán nem kell feltétlenül vegyi tisztításra és bonyolult műveletek sokaságára gondolni, csupán egyszerű szabályok betartására és következetes tartásra van szükség.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu